Nagy elvárásokkal, vegyes érzelmekkel futottam neki kedvenc magyar syrah-m "aktuális" évjáratának. A bölcs gyűjtő persze megszólalt bennem és egy kartonnal félretettem belőle, a kíváncsiság mégis erősebb volt és pont a rendelkezésre álló, érlelhető mennyiség miatt bátorkodtam felbontani belőle egy üveggel. Rögeszmém, hogy csak a nagy évjáratok termettek iható syrah-kat nálunk - és a kitettség igen meghatározó, amikor itt a WestBalkánon próbálkozunk a fajtával - 1997-ben még nem sokan, 2000-ben alig-alig, 2003-ban bátran, 2006-ban pedig talán a divatot lovagolva egyre több pincészet jött ki a maga pannonsyrah-próbálkozásával. Sajnos elvérezni is láttunk néhányat (hamar piacra dobott, helyi termelőktől vásárolt, jellegtelen és könnyed tételek), a nagy 2006-osok azonban még csak most kerülnek elő (nálam elfekszik még egy Kreinbacher, egy Ebner (magnum) és egy Jandl 1-1 palackkal, ezeket nem is gondolnám idén megbontani). Bock-ékkal fő aggodalmam volt, hogy a piac felzabáló hatása miatt kevéssé terméskorlátozott, hígabb nedű lesz, mint a 2003-as volt (aranykoszorús Hungarikum). A tavalyi mustrán (Budafok) a 2004-es szép, de zöld arcát mutatta, most a 2005-ös volt a soros (néhol 15e-s palackáron!), de nem és nem: hűvösség, eső, változékony klíma "non coronat", ha syrah-ba vágjuk a fejszénket. Na de vegyük végre elő ezt a "hatos bokit": nagyon fiatal még, bár megkapta a fél év végrehajtandót a hordóban, fél év letöltendőt a palackban (már 2008. februárban izgatottan telefonáltam Bockékhoz, hogy ugye szirá-szirá, mi a szitu, akkor került üvegbe). Ha a végéről kezdeném az értékelést, akkor tessék még pihenni hagyni két évet a palackban. Másrészt egy-két óra levegőzés után már most "nemes" és "finom" bor érzetét adja, egészen újvilágias jegyeket mutat, sőt itt-ott a pinotage felé hajló világba mutat. Azt mondom, hogy a test erősödni, az éretlen tanninok simulni fognak az évek során és talán méltó utódja lehet a 2003-asnak. Most azt is mondom, hogy 7-8 pont között ingadozik, de lesz ez még 8-9 is. Tessék türelmesnek lenni, ez a nagy borok (és nagy elmék) elengedhetetlen tulajdonsága.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése